TERUG

Gepubliceerd in CQ-Friesland-noord van november 2006

De vorige keer sloot ik af met 100 landen in het logboek. Voor het DXCC- Award moeten QSL kaarten van minimaal honderd verschillende landen opgestuurd worden en ik had nog niet alle landen bevestigd. Verder moeten alle verbindingen goedgekeurd worden en het komt nog wel eens voor dat een verbinding met een land wordt afgekeurd omdat het tegenstation zijn licentie niet in orde heeft. Nog maar gewoon even doorgaan met de landenjacht dus.

Op 16 juli ging de telefoon en Sjoerd PA3DOL vertelde mij dat een station op de Canarische eilanden (EA8) via sporadische e bij hem te horen was. Ik schakelde de set in maar helaas was er hier niets te horen. Ik bleef de boel goed in de gaten houden en na een kwartiertje kwam ineens EA8AVI zwak door. Een paar keer roepen en ik kon de Canarische eilanden (EA8) als land 101 in het log bijschrijven.  

Hannes, ZS6JDE ging op EME-expeditie naar Zambia, Malawi en Mozambique. Zijn installatie bestond uit twee stuks 9 element yagi en een transistor eindtrap. Vanuit Zambia en Malawi lukte het niet, zijn signaal was gewoon te zwak: ik had groundgain nodig. Ik heb Hannes een paar keer gemaild met het verzoek op mijn maanopkomst actief te zijn. Op 16 juli was Hannes QRV tijdens mijn maanopkomst. Mijn groundgain over het meertje tussen Tytsjerk en Hurdegaryp was weer prima na een kwartiertje stond C91JE (Mozambique) in het logboek.  

De QSL kaarten van EA8 en 4S kwamen op 27 juli 2006 binnen en dezelfde dag nog heb ik de aanvraag voor het DXCC Award in orde gemaakt en de kaarten aangetekend verstuurd naar de ARRL in Amerika. Op 2 augustus bevestigde de ARRL de ontvangst van het pakketje en nu was het wachten op de beoordeling van de aanvraag.

Nu stoppen? Ach nee, zo of en toe komt er nog wel eens een landje voorbij of komt er een land bij. Dit laatste gebeurde met de onafhankelijkheid van Montenegro. JoegoslaviŽ bestond nog uit ServiŽ en Montenegro, het laatste land verklaarde zich onafhankelijk en werd als zelfstandig land erkend door de Verenigde Naties: op 8 juni werd Montenegro een nieuw DXCC land. 

In juli gingen twee grote HF expedities in Montenegro van start (4O3T en YU6AO) In augustus 2006 kwam ON6NL de groep van 4O3T versterken en nam een 2 meter set en een geleend transistoreindtrapje mee en probeerde hiermee Montenegro via meteorscatter in de lucht brengen. Na een paar avonden proberen stond 4O3T in het logboek als land 103.

Elk jaar staan 12-13 augustus in het teken van vallende sterren (de PerseÔden) en ik probeerde dat weekend verbindingen met nieuwe locatorvakjes te maken. Op een gegeven moment werden er reflecties van een minuut gemeld. Nu is het zo dat meteorreflecties soms het laatste zetje kunnen geven aan een sporadische e opening en dat gebeurde nu ook. Het ging open naar zuid oost en op een gegeven moment hoorde ik een Grieks station en nu was het opletten voor Kreta (SV9). Ik hield het DX-cluster in de gaten, las de ON4KST chatpagina en draaide over de band (je hoort mij nooit CQ roepen) en draaide nog eens over de band. Er kwam een melding van SV9 in Duitsland maar helaas er was hier niets te horen ik hoorde van alles: maar ik draaide verder tot ineens met een groot signaal SV9CVY doorkwam, een QSO was in een minuut gemaakt en daarna stond Kreta als land 104 in het log.

vrijdag 1 september belde de postbode aan met een kokertje in de hand, daar was dan het lang verwachte DXCC - Award met volgnummer 19.

Links: Op vrijdag 22 september ontving ik mijn kaarten retour en een 2 meter DXCC speldje.

Onder:De 100 landen die mij het DXCC opgeleverd hebben.

.

Graag wil ik een aantal mensen bedanken die op enige wijze hebben meegeholpen bij het te behalen van het DXCC.  

Fred PE1DAB, Joop PAoJMV, Harry PA3AKM, Joe K1JT, Wolfgang DL5MAE, Kees PE1M, Bert  PA7MM, Johnny PA3FSA, Lionel VE7BQH, Lasse SMoKAK, Bob ZL1RS, Peter PA2V, Sjoerd PA3DOL en Mike K6MYC. 

                                                  73's Renť PE1L.

TERUG

         

 

 

 

 

 

 

VERON  A14 CQFRLN