TERUG

Gepubliceerd in CQ-Friesland-noord van september 2006

De vorige keer heb ik verteld hoe ik de eerste QSO’s maakte met de nieuwe antennes en dat het QSO met VK9XMO mijn landenteller op 89 had gezet. 

Dat smaakte naar meer dus op jacht naar meer landen. Ik wist dat er een 4 yagi station in Nieuw Zeeland actief was en die heb ik een e-mail gestuurd. We maakten een afspraak en na 10 minuten stond het QSO met ZL3TY in het log. Dat het niet allemaal zo snel gaat bewijst het QSO met KG6DX: (Guam) we hielden ruggespraak via de emeloggerpagina¹ op internet … hij hoorde mij 45 minuten lang terwijl ik hem niet hoorde. Ineens veranderde de faraday² en ontving ik hem en na 1 uur stond het QSO in het log. 

In Mexico is XE2AT actief en na een paar keer proberen kwam ook hier een goed QSO tot stand. 

Herman ON4QX ging eind september 2005 naar Sint Maarten (PJ7) en had eenvoudige EME spullen (1 yagi en een klein transistor eindtrapje) meegenomen om ON4IQ aan zijn DXCC te helpen. Herman was actief op de emeloggerpagina en het lukte om een sked af te spreken. De tweede sked lukte en zo kon ik PJ7 in het log bijschrijven. 

SV8CS was 4 dagen QRV met een enkele yagi en 350 watt vanuit Madeira (CT3). De eerste twee dagen vielen in het weekend - en dan is het altijd druk - en op maandag had ik een afspraak buitenshuis, dus alle kaarten op de dinsdag gezet. Vanaf zijn moonrise zat ik aan het toestel gekluisterd. Na een uurtje luisteren nog helemaal niets gehoord te hebben, trok ik de stoute schoenen aan en begon hem aan te roepen, je kunt nooit weten. Na een half uurtje kwam ineens CT3/SV8CS te voorschijn en was het QSO snel gemaakt. Achteraf bleek hij mij al een half uur te horen maar de faraday was zodanig dat ik hem eerst niet kon horen. 

En zo stond op 1 januari 2006 mijn landenteller op 94.             73' René.

 

¹Emeloggerpagina: de internetpagina waar EME stations elkaar treffen. Er worden skeds afgesproken, gemeld waar iemand CQ geeft etcetera,  http://www.chris.org/cgi-bin/jt65emeA

²Faraday rotatie: het verschijnsel dat radiogolven van polariteit kunnen veranderen bij het verlaten van de dampkring en bij terugkeer van de maan. Hierdoor kan een signaal horizontaal gepolariseerd de aarde verlaten en verticaal terugkomen bij het tegenstation, of andersom.

 

TERUG

         

VERON  A14 CQFRLN