TERUG

Gepubliceerd in CQ-Friesland-noord van juni-juli 2006

In het vorige deel schreef ik hoe ik gestimuleerd werd om weer op 2 meter actief te worden en op jacht te gaan naar het DXCC Award.

Nu de opbouw van het station

  Antenne

Ik had ditmaal geen trek om antennes zelf te bouwen en ben op internet gaan zoeken naar goede 2 meter antennes. Uiteindelijk heb ik gekozen voor twee maal 14 elements antenne naar het ontwerp van DK7ZB en die verkrijgbaar is bij WIMO in Duitsland. (www.wimo.com)

  Voorversterker

Ik besloot om een nieuwe preamp te kopen: de techniek heeft niet stil gestaan en tegenwoordig worden lagere ruisgetallen gehaald dan vroeger. (www.lnatechnology.com)

 Antennekabels

De ˝ inch kabel die ik in de garage had liggen zag er nog prima uit en de connectoren zagen er na een schoonmaakbeurt als nieuw uit. 

  Elevatierotor  

Mijn actuator had het begeven en er moest dus wat anders komen. Na wat zoeken heb ik een Alphaspid elevatierotor aangeschaft. (www.rfhamdesign.com)

 

 

 Computer en toebehoren

Voor de nieuwe digitale mode WSJT heb ik een Pentium-III met een processorsnelheid van 1500 MHz ingericht. Na wat rond kijken op internet heb ik een professionele soundkaart aangeschaft, de Delta 44 van M-audio. 

 Het opbouwen

Na een paar weken kwamen de antennes en deze waren vlot in elkaar gezet. Een bevriende amateur maakte een steun voor de rotor zodat deze niet op maar tegen de standpijp aan gemonteerd kon worden. Kabels afgemeten, pluggen monteren, de zaak uitlijnen, er was haast geboden want het doel was om een QSO met de VK9 expeditie te maken. Rex was inmiddels QRT als VK9CMO en nog maar een paar dagen QRV als VK9XMO.

 

 

Werkt het ?

14 september 2005 was het zover. Nadat ik het geheel omhoog had gelierd was het wachten op de opkomst van de maan. Na een QSO met RN6BN en 5B8AV (een twee yagi station) wist ik dat het wel werkte en kon ik op zoek naar VK9XMO. Die avond een paar uren geluisterd (tot zijn maanondergang) maar niets gehoord of gezien. De volgende avond weer 4 ŕ 5 uren geluisterd naar VK9XMO en voor het eerst 1 x een CQ van hem gezien. De avonden daarna heb ik hem een paar keer gehoord en hem aangeroepen maar geen QSO. Op 18 september 2005 hoorde ik een CQ van hem die ik beantwoordde en met een minuut of wat stond het QSO in het log.

Nu stond de teller op 89 DXCC landen.              

                          Tot de volgende keer,     René Hasper PE1L.  

 

 

TERUG

         

VERON  A14 CQFRLN