TERUG

Gepubliceerd in CQ-Friesland-noord van mei 2006

Ik ben sinds 1985 zendamateur en altijd geïnteresseerd geweest in VHF. 2 meter is een bijzondere band met zijn diverse propogaties zoals tropo,meteorscatter, sporadische E en maanreflectie. 

Antennes zijn o zo belangrijk en via de bekende 16 elements Tonna, zelfbouw Quadyagi’s, vijftien elements Que Dee’s kwam ik in 1995 uit op de 15 elements DJ9BV antenne. Met hulp van Fred, PE1DAB, ook een verwoed moonbouncer, heb ik vier van deze antennes gebouwd en verder mijn station opgebouwd. Ik heb mijn landenscore kunnen opvoeren tot 88.

 

Ergens in 2001 kwam er een omslagpunt, ik was de klachten in de buurt over storing zat en het koste heel wat werk en stress om zo’n 4 Yagi antenne installatie overeind te houden. Daarnaast werd zo langzamerhand de spoeling dun voor wat betreft nieuwe landen, ik had berekend dat ik nog wel 15 jaar nodig had om 100 landen bevestigd te hebben en zo het DXCC te verkrijgen. Na een fikse storm heb ik de boel afgebroken en de antennes verkocht. Ik heb toen een uitstapje naar HF gemaakt, voornamelijk CW op 40 meter en digitale modes zoals PSK en RTTY op 10-15-20 meter.

In augustus van het vorige jaar werd mijn aandacht getrokken door een aankondiging van een 2 meter moonbounce-expeditie van Rex, VK7RO die als VK9CMO (Cocos-Keeling Island) en VK9XMO (Christmas Island) actief zou zijn. Ik volgde dat nieuws een beetje en toen Rex als VK9CMO zijn eerste QSO’s maakte, besefte ik dat de nieuwe digitale mode (JT65) mij perspectieven bood om het DXCC te halen.

Op een avond zette ik alles op een rijtje:

Wat voor een station wil ik opbouwen ? Wat heb ik al ?

Wat moet ik nog maken ? Wat moet ik aanschaffen en waar vind ik dat ? 

                                                        Wordt vervolgd !  73' René.

 

TERUG

         

VERON  A14 CQFRLN