De verzameling van Molle, PDoNZP (sk)

"Oud elektrisch"

TERUG

 

   
Hierbij een bijdrage voor jullie onovertroffen blad CQ-Friesland-noord. Laat ik mij eerst even voorstellen: Ik ben Molle v.d.Werf, PDoNZP uit Zwaagwesteinde en heb naast de zendamateur-hobby ook nog andere hobby's. Ik verzamel "oud elektrisch" vanaf de begintijd van rond 1900, toen de elektrische installaties in woningen en andere gebouwen voor het eerst werden aangelegd. Voor 1900 zijn al veel wat proeven genomen en zijn heel wat elektrische materialen gemaakt van hout en porselein en soms van glas. Het bakelieten materiaal is van latere datum. Mijn belangstelling gaat uit naar het oude porseleinen schakelmateriaal en al het oude elektrische materiaal wat er mee samenhangt, b.v. de porseleinen meterbordjes, lasdoppen, schakelmateriaal maar ook naar het bakelieten materiaal e.d.
 

Boven: Molle bij een aantal zeer grote lampen //   Rechts: zgn Byllesby-lange gloeilampen.

Ook verzamel ik porseleinen isolatoren, zekeringen en bliksembeveiligers die vroeger in het buitengebied aan elektriciteitspalen waren gemonteerd. Inmiddels heb ik al een hele verzameling aangelegd, al zullen er nog wel een aantal zaken zijn, die ik nog niet heb. Ook heb ik in de loop der jaren heel veel typen oude gloeilampen verzameld en zo nu en dan show ik een gedeelte van mijn verzameling op een evenement, bijvoorkeur in de regio.

Men vindt het dan zeer interessant, gezien de vele vragen die ik dan moet beantwoorden, want deze hobby is waarschijnlijk toch zeldzaam. Deze hobby is voortgekomen uit het werk dat ik zo ongeveer mijn gehele loopbaan heb gedaan, als elektricien en ook als hulpmonteur bij het P.E.B. in de jaren 1960 tot 1980, meestal in de buitennetten. Op een gegeven moment kom je dan in de VUT-regeling terecht en toen is het eigenlijk echt begonnen. Eerst kleinschalig, maar nu is eigenlijk het huis al te klein, wat soms wel eens wat gemopper van mijn vrouw oplevert......(Ja, logisch, zie foto verder op! Red.)

 

 

Foto links: Molle en XYL bij zijn expositie in het gemeentehuis van Damwoude.   Rechts: Antieke gloeilamp

Het meeste materiaal vindt ik meestal op rommelmarkten en soms ook wel op onze bekende radiomarkten en soms koop ik wel eens wat speciaals, op de speciaalmarkten in Emmen of Hoenderloo, (wel altijd heel duur) al is dat niet mijn prioriteit. Ja, maar als je iets speciaals wilt hebben..................

Aan de meeste dingen die je verzamelt zit meestal een verhaaltje vast uit het verleden, zoals ook een aantal gloeilampen die ik heb gevonden op de vloedlijn van Ameland, van diverse schepen, waarschijnlijk overboord geworpen en een grote gasgevulde lamp afkomstig uit de lichtmasten van het oude Ajax-stadion De Meer. Ook bezit ik een grote filmlamp nog van de "Leeuwarder Bioscoop", gloeilampen uit 1890 met een kooldraad als gloeidraad van 29 Watt enz...

Ook heb ik enkele dingen uit het verleden die ik niet thuis kan brengen......... Maar in ieder geval beleef ik er heel veel plezier aan, en dat is voor mij de hoofdzaak. Als vrijwilliger ben ik ook nog actief als secretaris van de "Oudheidkamer Dantumadeel" in Zwaagwesteinde waar meestal 3 of 4 tentoonstellingen per jaar gehouden worden.

Molle, PDoNZP.

 

Onder Links: zgn blue Westinghouse-base lamp           Rechts: schakelbord met 2 antiek gloeilampen

 

 

   

 

 

VERON  A14 CQFRLN