TWIN BALUN         Door Henk Zwier, PA3CLL

TERUG

Gepubliceerd in CQ-Friesland-noord maart 2005

 

Ik heb van een aantal OM's vragen gehad over de praktische constructie van de 'twinbalun' met tweelingsnoer zoals beschreven in CQ-Friesland-Noord van april & mei vorig jaar. Kennelijk was het getekende schema onvoldoende duidelijk. Met de tekeningen (TNX Tom, PA2IP) op de volgende pagina,s moet het zeker lukken. 

Hoe maken we nu een Twinbalun?:

Soldeer de buitenmantel van de coaxkabel aan de twee stukjes tweeling-snoer die binnen in de buis moeten worden geplaatst. Maak deze stukken iets langer dan nodig en markeer met een viltstift welke draad van het tweelingsnoer aan de buitenmantel is bevestigd.

Boor in het midden van de PVC-buis waar beide spoelen samenkomen een gat waar alleen de draad van de coax buitenmantel dan van binnenuit kan worden doorgestoken. Soldeer de beide 'buiten' wikkelingen van elk 17 windingen met één kant aan de buitenmantel vast. Monteer vervolgens de twee wikkelingen van 17 windingen op de PVC-buis. Aan de beide uiteinden van de spoelen (buitenkant buis) weer een gat boren waar het tweelingsnoer strak door past. De spoel zit dan ook goed klem. Daarna de twee stukken tweelingsnoer, die vanuit het midden naar buiten steken, aan de wikkelingen solderen zoals in de tekening is aangegeven. LET OP: De truc is dat één van de twee draden die van binnenuit komen met het 'aarde' merkteken net andersom aan de buitenwikkeling moet worden aangesloten. Als je het bovenstaande recept opvolgt kan het niet missen en succes is verzekerd.

Je hebt dan een heuse breedband balun van 10 tot 160 m gemaakt. Deze balun "op lucht" is dus een breedband trafo die 50 Ohm asymmetrisch omzet naar 200 Ohm symmetrisch. Hij is bifilair gewikkeld op een PVC buis van 4 cm.

Succes !   Henk, PA3CLL

 
 

Figuur 2: Constructie van de Twinbalun. (Coax aan de binnenzijde) Bij deze uitvoering is gekozen om aan de coaxkabel 2 stukjes tweeling snoer te solderen, daarna is de in elkaar gedraaide afscherming door het middelste gat naar buiten getrokken. F & G aan de afscherming solderen, E-H is dus symmetrisch uit. Soldeerpunten A-B-C-D isoleren en naar binnenduwen. Buis aan beide zijden evt. afsluiten met dop.

 

TERUG

          Tekeningen door Tom,PA2IP. (overzetting in Frontpage nog niet 100%)

VERON